موبایل مارکتینگ و روش‌های استفاده از آن

موبایل مارکتینگ یکی از انواع استراتژی بازاریابی دیجیتال است. بازاریابی موبایلی مخاطبینی را هدف قرار می‌دهد که از طریق گوشی‌های هوشمند، تبلت‌ها و سایر تجهیزات هوشمند قابل حمل با وب‌سایت‌، ایمیل، پیامک، اپلیکیشن‌ها و شبکه‌های اجتماعی در حال تعامل هستند.

پیشرفت تلفن‌های همراه هوشمند تعامل مخاطبین با برند‌ها را دستخوش تغییر کرده است. بسیاری از کارهایی که با کامپیوترهای دسکتاپ انجام می‌شود اکنون روی گوشی‌های هوشمند نیز قابل اجرا است، چک کردن ایمیل، بازدید از وب سایت‌های مختلف و… برای روشن شدن بیشتر اهمیت موبایل مارکتینگ بهتر است بدانید که۸۰ درصد از کاربران اینترنت دارای تلفن‌های همراه هوشمند هستند. میانگین زمان استفاده از گوشی‌های هوشمند بین کاربران آمریکایی بیش از ۵ ساعت در روز می‌باشد، به جرات می‌توان گفت این آمار در کشور ما نیز صدق می‌کند.

بنابراین با توجه به فراگیری موبایل و جایگاهی که در زندگی روزمره‌ی مردم دارد، فرصت مغتنمی است که از آن در راستای توسعه‌ی فعالیت‌های بازاریابی نیز استفاده شود.

استراتژی موبایل مارکتینگ

۱- ایجاد پرسونای‌ خریدار در پلتفرم‌های موبایل

اولین گام در تدوین استراتژی بازاریابی شناخت مخاطب است، شخصیت‌ خریدار ابزار مهمی برای شناخت مخاطبین است. شخصیت‌ خریدار افرادی فرضی هستند که به عنوان نماینده‌ای از گروه‌های مختلف مشتریان تعریف می‌شوند. برای اینکار باید اطلاعاتی نظیر شغل، میزان درآمد، هدف‌ها و چالش‌هایی که این شخصیت‌های فرضی ممکن است با آن روبه‌رو شوند را تعریف کرد. نوع محتوای ترجیحی و نقش آن در اتخاذ تصمیم خرید توسط شخصیت‌های خریدار نیز باید مشخص شود. این کار باعث راحت‌تر شدن فرآیند تشخیص بستر و لحن مناسب برای تبلیغات موبایل خواهد شد.

  • سعی کنید در بازاریابی موبایل، عادت‌های کاربران را هدف قرار دهید. چه مقدار از گشت‌وگذار مخاطبین شما در اینترنت از طریق گوشی‌های هوشمند انجام می‌شود؟
  • آیا مخاطبین توانایی خرید کالا از طریق موبایل را دارند؟
  • آیا ایمیل‌های خود را از طریق تلفن همراه بررسی می‌کنند؟

گوگل آنالیتیکس نیز می‌تواند آمار کاملی از کاربرانی که با گوشی‌های هوشمند از وب‌سایت بازدید می‌کنند در اختیار شما قرار دهند.

انجام آزمایش A/B نیز دید شما را در خصوص جامعه آماری که با گوشی‌های هوشمند وارد وب‌سایت شما می‌شوند بازتر می‌کند. این تست برای مقایسه یک موضوع در دو حالت مختلف به‌کار می‌رود. در واقع در شرایطی یکسان شما با تغییر در یک المان آزمایش می‌کنید تا ببینید کدام‌یک از حالت‌های A یا B بهتر عمل می‌کند.

کمپین ایمیل مارکتینگ خود را راه‌اندازی کنید و میزان بازخورد این ایمیل‌ها را در روزهای تعطیل و غیر تعطیل بررسی کنید. این کار باعث می‌شود راحت‌تر زمانی که مخاطبین وقت آزاد‌تری دارند را پیدا کنید.

  • آیا مخاطبین بیشتر هنگام  صبح با گوشی در اینترنت حضور دارند یا بعد‌ از ظهر‌ها؟
  • مشخص کنید کدام عنوان‌ها در ایمیل‌های تبلیغاتی شما کلیک بیشتری دارد؟

۲- مشخص کردن هدف

برای موفق شدن در انجام هر کاری ابتدا باید هدف را ترسیم کرد. شناخت بیشتر هدف باعث موفقیت کمپین موبایل مارکتینگ شما خواهد شد. هدف‌ها را مشخص کرده و این پرسش‌ها را از همکاران خود بپرسید:

  • تاکنون چه اقداماتی برای هدف قراردادن مخاطب از طریق موبایل انجام شده است؟این کار باعث می‌شود تا نقطه شروع مناسبی را برای کمپین خود پیدا کرده و سایر اعضای تیم نیز به لحاظ اطلاعات در یک رده قرار بگیرند.
  • مخاطبین اصلی شما در کمپین موبایل مارکتینگ چه کسانی هستند؟
  • پرسونای خریدار را با در نظر داشتن میزان استفاده آن‌ها از گوشی‌های هوشمند بررسی کنید.
  • رفتار آنلاین و عادات مشتریان در تعامل با گوشی‌های هوشمند تا چه اندازه به یکدیگر شباهت یا تفاوت دارد؟
  • چگونه می‌خواهید مخاطبین گوشی‌های هوشمند را در بسترهای مختلف جذب کنید؟

۳- شاخص کلیدی عملکرد را مشخص کنید

همانند سایر سایر برنامه‌های بازاریابی، برای موفقیت در موبایل مارکتینگ نیز باید کمپین تبلیغاتی خود را آزمایش و بهینه کنید. مشخص کنید کدام شاخص‌های کلیدی عملکرد  (KPI) باعث موفقیت کمپین بازاریابی موبایلی شما خواهد شد.

  • جذب مخاطب

فراهم کردن محتوایی که به خوبی در گوشی‌های هوشمند قابل نمایش و تعامل باشد برای مشتریان بالقوه‌ای که در فضای آنلاین با گوشی‌های هوشمند خود به دنبال برند یا شرکت شما هستند، بسیار مهم است. از بهینه‌بودن وب‌سایت خود برای صفحه‌نمایش کوچک گوشی‌های هوشمند اطمینان  حاصل کنید. این کار باعث افزایش رتبه وب‌سایت شما در موتورهای جستجو نیز خواهد شد.

  • هدایت درست مخاطب

اطمینان حاصل کنید که ایمیل‌های تبلیغاتی شما به راحتی در گوشی‌های هوشمند قابل مشاهده هستند و دکمه فراخوان نیز به راحتی در صفحه‌نمایش کوچک گوشی قابل تعامل باشد. پیشنهاد می‌کنیم این دکمه را در ایمیل‌های تبلیغاتی در بالا و نزدیک به متن پیام قرار دهید،‌ طراحی دکمه فراخوان نیز باید به اندازه‌ای بزرگ باشد که به راحتی بتوان بر روی آن کلیک کرد. تاجایی که امکان دارد فرآیند پرکردن فرم‌ها را در صفحه‌های فرود وب‌سایت برای گوشی‌های هوشمند بهینه‌سازی کنید.

  • خدمت‌رسانی به مشتریان
در ادامه بخوانید  هر آنچه باید در مورد هشتگ‌ها بدانید

در دنیای تجارت دیجیتال، خدمت‌رسانی باعث ایجاد فرصت‌های بیشتر برای فروش محصولات خواهد شد. اجازه دهید مشتریان‌ به‌آسانی و به هر صورتی که مایل‌اند، به شما دسترسی داشته باشند، مثلا با کلیک بر دکمه‌ای در گوشی هوشمندشان .

۴- رصد کردن داده‌های موبایل

  • گوگل آنالیتیک به شما کمک می‌کند تا رفتارهای مخاطبینی که با گوشی‌های هوشمند از وب‌سایت شما بازدید کرده‌اند را زیر نظر بگیرید.
  • بررسی رفتار کاربران موبایل باعث می‌شود تا دید بهتری نسبت به محتوای تولید شده برای این دسته از کاربران پیدا کنید.
  • زیر نظر گرفتن نرخ تبدیل مخاطبین گوشی‌های هوشمند به مشتری باعث بهینه‌سازی صفحات فرود خواهد شد.

اقداماتی از این دست باعث می‌شود عبارت‌هایی که کاربران موبایل ممکن است در موتورهای جستجو تایپ کنند را پیدا کرده و محتوایی که مخاطب بیشتری در گوشی‌های هوشمند دارد را شناسایی کنید. این موارد باعث می‌شود صفحه‌هایی که باید برای مشاهده در موبایل بهینه‌سازی شود را اولویت‌بندی کنید.

بهینه‌سازی وب‌سایت برای تعامل در گوشی‌های هوشمند

این روزها بهینه‌سازی وب‌سایت برای تعامل در گوشی‌های هوشمند به امری ضروری تبدیل شده است. از یک طرف افزایش تمایل کاربران برای مشاهده وب‌سایت در گوشی‌های هوشمند را شاهد هستیم و از طرف دیگر گوگل نیز وب‌سایت‌هایی که با گوشی‌های هوشمند سازگاری کامل دارند را در رتبه‌ها بالاتری قرار می‌دهد.

برای بهینه‌سازی باید این موارد را در نظر داشت:

  • محتوا باید متناسب با صفحه گوشی نمایش داده شود، این محتوا باید ابعاد خوبی داشته باشد تا بدون زوم کردن، قابل مطالعه باشد.
  • محتوای صفحه باید به سرعت بارگذاری شود.
  • وب‌سایت باید بدون خطا بارگذاری شود.

گوگل ابزار رایگانی را برای تشخیص میزان راحت‌بودن تعامل کاربران گوشی‌های هوشمند با وب‌سایت‌ها دارد. این ابزار به بازاریابان آنلاین و طراحان وب‌سایت کمک می‌کند تا به بهترین نحو،‌ سایت خود را برای مشاهده در گوشی‌های هوشمند بهینه‌ کنند.

مهمترین دلیل بهینه‌سازی وب‌سایت برای گوشی‌های هوشمند ایجاد تجربه‌ای جذاب و مستمر در کاربرانی است که از صفحه‌های وب‌سایت در گوشی‌های هوشمند خود بازدید می‌کنند. این امر باعث شده است تا تجربه کاربری موبایل (Mobile UX)، اثربخشی بیشتری در چرخه خرید مشتریان داشته باشد.

آمار نشان داده است:

  • ۶۴ درصد از کاربران گوشی‌های هوشمند اگر در بارگذاری وب‌سایت دلخواه خود بیشتر از ۱۰ ثانیه منتظر شوند، صفحه مورد نظر را ترک می‌کنند.
  • ۳۵ درصد از کاربران نیز به دلیل عدم سازگاری وب‌سایت با گوشی‌های هوشمند از خرید خود صرف‌نظر می‌کنند.

موبایل مارکتینگ از طریق ایمیل

۵۷ درصد از ایمیل‌ها در پلتفرم‌های موبایل باز می‌شود و ۶۹ درصد از کاربران گوشی‌های هوشمند ایمیل‌هایی که با صفحه‌نمایش کوچک گوشی سازگاری نداشته باشد را پاک می‌کنند. در نظر داشتن این آمار از اهمیت بیشتر کمپین‌های موبایل مارکتینگ حکایت دارد.

با این حساب سعی کنید در کمپین‌های ایمیل مارکتینگ، ایمیل‌ها را به نحوی بهینه‌ کنید تا در صفحه‌نمایش‌هایی که ابعاد مختلفی دارند به خوبی مشاهده و قابل تعامل باشند. برای طراحی دکمه‌های فراخوان در ایمیل‌های تبلیغاتی که برای گوشی‌های هوشمند ارسال می‌کنید موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • دکمه فراخوان را در بالای پیام تبلیغاتی در ایمیل‌ها قرار دهید.
  • ابعاد دکمه فراخوان باید حداقل ۴۴ در ۴۴ پیکسل باشد تا کاربران گوشی‌های هوشمند به راحتی بتوانند با انگشت این دکمه را لمس کنند.
  • ایمیل‌های ارسالی باید برای نمایش در قسمت From در اینباکس گوشی‌های هوشمند بهینه‌سازی شده باشد، این قسمت نهایتاً باید ۲۳ کاراکتر باشد، عنوان ایمیل نیز نباید از ۳۸ کاراکتر تجاوز کند.
  • از صفحه‌فرودی که کاربر در گوشی‌ همراه وارد آن می‌شود نیز غافل نشوید. اگر ایمیل شما به خوبی برای گوشی‌های هوشمند بهینه‌سازی شده باشد اما مخاطب به صفحه‌‌فرودی هدایت شود که سازگاری خوبی با صفحه‌نمایش موبایل او نداشته باشد بدون شک از ادامه کار صرف نظر خواهد کرد.
    ایجاد یک صفحه‌فرود اختصاصی برای کاربرانی که از طریق گوشی‌های هوشمند به این صفحه هدایت می‌شوند راهی مناسب برای راحت‌تر کردن تعامل کاربران موبایل است. از طرف دیگر یک صفحه‌‌فرود اختصاصی به شما اجازه می‌دهد تا پارامترهای مختلفی را زیر نظر بگیرید و فرآیند عملکرد کاربران موبایل را در وب‌سایت رصد کنید. این کار موفقیت کمپین شما را بیشتر خواهد کرد.

برای سازگاری هرچه بیشتر صفحه‌فرود با گوشی‌های هوشمند، این موارد را در نظر بگیرید:

  • توجه داشته باشید مخاطبین شما قرار است برای انتخاب آیتم‌های این صفحه از انگشت استفاده کنند. دکمه‌های طراحی شده در این صفحه باید کاملاً واضح و مشخص باشند و ساده طراحی شوند.
  • فرم‌ها را تا حد امکان خلاصه‌ کنید. تاجایی که ممکن است فرم‌های صفحه فرود فیلد‌های کمتری داشته باشند.
  • اطمینان خاطر حاصل کنید که عکس‌های صفحه‌فرود مناسب با ابعاد مختلف صفحه‌های‌نمایش، تغییر اندازه دهد.
  • صفحه‌فرود باید در حالت افقی و عمودی در صفحه‌نمایش گوشی‌های هوشمند به راحتی قابل مطالعه باشد.

در ارسال تبلیغات پیامکی وسواس به‌خرج دهید

از آنجایی که پیامک‌های تبلیغاتی مستقیماً به کاربران در گوشی‌های موبایل ارسال می‌شود، این شیوه تبلیغاتی جنبه شخصی‌تری دارد.

در ادامه بخوانید  روش استفاده ازشمارش معکوس گوگل ادوردز

این امر باعث شده است تا علی‌رغم رواج زیاد ارسال پیامک، باز هم پیامک‌های تبلیغاتی به عنوان شیوه‌ای موثر در موبایل مارکتینگ به حساب بیایند. جالب است بدانید کاربران گوشی‌های همراه بیشتر از ۳.۶ میلیارد نفر هستند، جالب‌تر اینکه ۹۰ درصد از این جامعه آماری حدود ۳ دقیقه پس از دریافت پیامک، آن را باز و مطالعه می‌کنند. (این آمار در خصوص دریافت ایمیل ۹۰ دقیقه بود.) با این حساب موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  • حدود ۹۸ درصد از پیامک‌های تبلیغاتی در گوشی‌های همراه باز و مطالعه می‌شوند، این مقدار در مورد ایمیل‌ها چیزی حدود ۲۲ درصد است.
  • پیامک‌های تبلیغاتی می‌توانند تا میزان ۸ برابر بیشتر باعث جذب مشتری شوند.

توجه داشته باشید که بازاریابی از طریق ارسال پیامک به گوشی‌های همراه حالتی شخصی‌تر نسبت به هدف قرار دادن مخاطبین در سایر شیوه‌های تبلیغاتی است. زمانی که برای یک نفر پیامک تبلیغاتی ارسال می‌کنید، این پیامک حالتی شخصی دارد و در نتیجه باید پیامک تبلیغاتی شما شفاف و محترمانه باشد. برای ارسال پیامک موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  • متن پیامک تبلیغاتی باید کمتر از ۱۶۰ کاراکتر باشد.
  • به مخاطب چیزی عرضه کنید که برای وی ارزش داشته باشد.
  • در خصوص ارسال‌کننده پیامک شفاف‌سازی کامل انجام دهید.

قدرت پیامک‌های تبلیغاتی را دست‌کم نگیرید و جزئیات کامل و دقیقی را برای کمپین بازاریابی پیامکی ترسیم کنید.

کمک گرفتن از اپلیکیشن‌های موبایل

اپلیکیشن‌های موبایل می‌توانند اهداف مختلفی را در کمپین تبلیغاتی شما دنبال کنند. پیشنهاد محصولات، ایجاد جاذبه برای مخاطب و به خدمت گرفتن سازو‌کارهای تجارت الکترونیک از مواردی است که اپلیکیشن‌های موبایل در اختیار شما قرار می‌دهند.

  • پیشنهاد می‌کنیم اگر قصد دارید از اپلیکیشن‌های موبایل کمک بگیرید، نظارت کاملی در فرآیند ساخت و اجرای اپلیکیشن مورد نظر داشته باشید.
  • اضافه کردن امکانات و محتوای بیشتر به اپلیکیشن موبایل می‌تواند همانند اضافه کردن محتوا در وب‌سایت منجر به جذب بیشتر مخاطب شود. اپلیکیشن موبایل مد نظر شما باید به حفظ وفاداری مشتری‌ها کمک کرده و مخاطبین بالقوه را به مشتری تبدیل کند.

از دو طریق می‌توان در اپلیکیشن‌های موبایل برای مخاطب پیام ارسال کرد:

  1. ارسال مستقیم پیام در قسمت اعلان‌های دریافتی گوشی که به آن Push notifications گفته می‌شود.
  2. ارسال پیام در داخل اپلیکیشن موبایلی که طراحی کرده‌اید.

این دو روش تعامل مستقیمی را با مخاطب برقرار می‌کند، در نتیجه هر دو روش می‌تواند به عنوان شیوه‌های مهمی در موبایل مارکتینگ به حساب آید.

ارسال مستقیم پیام در قسمت اعلان‌های گوشی

از این طریق می‌توانید به‌وسیله اپلیکیشنی که در گوشی مخاطب نصب شده است برای وی پیام تبلیغاتی در قسمت اعلان‌های گوشی ارسال کنید. این پیام‌ها در صفحه‌ اول گوشی و در قسمت اعلان‌های دریافتی نمایش داده می‌شود و برای دریافت آن نیازی نیست تا اپلیکیشن شما در گوشی کاربر باز باشد.

ناگفته نماند که کاربر زمانی این پیام‌ها را از جانب شما دریافت می‌کند که اپلیکیشن مورد نظر شما را دانلود و نصب کرده باشد، قسمت Allow push notifications نیز باید در گوشی مخاطب فعال باشد. خوشبختانه باید گفت حدود ۷۰ درصد از کاربران قسمت دریافت اعلان‌ها را فعال نگه می‌دارند.

در ادامه به نمونه‌هایی از ارسال پیام از این طریق اشاره می‌کنیم:

  • ارسال پیام‌های یادآور به مخاطب
  • ارسال پیام‌های تخفیف
  • پیام‌های فراخوان برای فستیوال‌های فروش
  • این پیام‌ها باید تاحد امکان بر اساس مخاطبی که آن را دریافت می‌کند شخصی‌سازی شده باشد.

ارسال اعلان‌های تبلیغاتی در داخل اپلیکیشن موبایل

از طریق اپلیکیشنی که طراحی کرده‌اید می‌توانید پیام‌های مستقیمی را برای مخاطب ارسال کرده و توجه وی را به فرصت‌های خریدی که وجود دارد جلب کنید. این شیوه به شما کمک می‌کند تا پیام‌های تبلیغاتی شخصی‌‌ و خلاقانه‌ای را نسبت به ارسال پیامک برای مخاطب ارسال کنید. از آنجایی که مخاطب در گوشی‌ هوشمند خود، اپلیکیشن شما را باز کرده است نگران محدودیت‌ فضا و تعداد کاراکترها برای ارسال پیام تبلیغاتی نخواهید بود.

در ادامه به ۳ نمونه از امکاناتی که ارسال پیام در داخل اپلیکیشن در اختیار شما قرار می‌دهد اشاره می‌کنیم:

  • معرفی ویژگی‌های جدیدی که به اپلیکیشن اضافه کرده‌اید.
  • ارسال پیام‌های تبلیغاتی با محتوای خاص.
  • افزایش نرخ تبدیل مخاطب به مشتری با فراخوان‌های هدفمند.

از آنجایی که مخاطب پیش از این وقت گذاشته و اپلیکیشن شما را دانلود کرده است هر دو روش ارسال مستقیم پیام در قسمت اعلان‌های گوشی و ارسال پیام داخل اپلیکیشن به عنوان شیوه‌هایی قدرتمند برای تعامل با مخاطب به حساب می‌آیند.

جمع‌بندی

موبایل مارکتینگ تلاشی یک‌سویه نیست، این شیوه تبلیغاتی باید در کمپین‌های بازاریابی کوتاه مدت و بلند مدت شما حضور داشته باشد. در موبایل مارکتینگ باید از همه ی کانال‌های موجود مانند بازاریابی ایمیلی، تبلیغات کلیکی، بهینه‌سازی وب‌سایت، تولید محتوا و تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی استفاده کنید. هدف از موبایل مارکتینگ دست‌یابی به مخاطبینی است که تعامل با گوشی‌های هوشمند را ترجیح می‌دهند.

بهینه‌سازی استراتژی بازاریابی برای موبایل، نیازی ضروری برای هر برند و مجموعه‌ای است که می‌خواهد در عرصه‌ی رقابت حرف اول را بزند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *