هکر رشد هک رشد خوب

هک رشد

تاریخچه هک رشد

هک رشد (خلق رشد)، یعنی فرآیند آزمایش و تجربه‌ی سریعِ شیوه‌های کارآمد رشد کسب‌و‌کار در حوزه‌های بازاریابی و توسعه‌ی محصول. هک رشد یا خلق رشد به مجموعه‌ای از آزمایش‌ها و اقدامات معمول (و هم غیرمعمول!) بازاریابی گفته می‌شود که با هدف رشد دادن یک کسب‌وکار انجام می‌شوند.

عنوان هکر رشد اولین بار در سال ۲۰۱۰ توسط شان الیس ابداع شد. شان الیس این عنوان تخصصی را زمانی ابداع کرد که با خروجش از شرکت های مختلف نمی توانست جایگزینی برای خود پیدا کند !

شان الیس به چندین کمپانی اینترنتی کمک کرده بود تا به رشد خارق العاده ای دست پیدا کنند و زمانی که استارت آپها به دنبال رشد تعداد کاربران و مشتریان خود بودند، به سراغ او می رفتند. شان الیس هم در ازای دریافت پول به آن ها استراتژی های اختصاصی برای رشد سریع کسب و کارشان را     می داد .

او سیستم های مورد نیاز برای رشد سریع را در شرکت ها راه اندازی می کرد، فرآیندها و ایده اصلی را نیز در اختیار مدیران استارت آپ ها قرار می داد و زمانی که می خواست شرکت را ترک کند مشکل اصلی بوجود می آمد! او وقتی به دنبال جایگزین برای خود می گشت رزومه هایی متفاوت و گاها نامرتبط دریافت می کرد. خیلی از این افراد مدرک بازاریابی داشتند و با اینکه دارای تجربه کاری هم بودند ولی همیشه یک چیزی را کم داشتند.

شان الیس می دانست روشی که برای رشد استارت آپ ها به کار می برد با اصول و تکنیک های سنتی بازاریابی تفاوت دارد و اگر کار را بهبازاریابان معمولی بدهد نتیجه خوبی بدست نمی آید .

هک رشد، یعنی فرآیند آزمایش و تجربه سریعِ شیوه های کارآمد رشد کسب وکار در حوزه های بازاریابی و توسعه محصول. هک رشد یا خلق رشد به مجموعه ای از آزمایش ها و اقدامات معمول بازاریابی گفته می شود که با هدف رشد دادن یک کسب وکار انجام می شوند .
خود کلمه هکر چند تعریف و معنای مختلف دارد که می توان از آنها برای تعریف هکر رشد (Growth Hacker) استفاده کرد. هکر معمولاً به معنای شخصی است که با استفاده از هوش و پشتکار بالای خود میتواند از روشی غیرمعمول، به سامانه ای دسترسی یابد. آنچه برای یک هکر مهم است، لزوماً نحوه  رسیدن به هدف نیست، بلکه خود رسیدن به هدف برای او اهمیت دارد.

او به هر دری میزند تا هدفش را تحقق بخشد. آنچه در مفهوم هکر رشد باید مدنظر قرار دهیم همین نتیجه گرا بودن فرد است، نه فرآیندگرا بودن او . یعنی ممکن است هکر، حتی یک روش جدید برای رسیدن به هدفش ابداع کند. هکر رشد فقط می خواهد موجب رشد استارتاپ شود؛
بنابراین تمام روش های ممکن را ارزیابی می کند تا بهینه ترین، کم هزینه ترین و سریع ترین روش را شناسایی کند و با قدرت تمام به کار ببندد. حال اگر به نتیجه نرسید، ممکن است روشی مختص به خودش را ابداع کند؛ روشی که شاید فقط برای یک استارتاپ جواب بدهد .

هک رشد امروزه گرایش جالبی است که روزنه ای به آینده  شرکت های مبتنی بر اینترنت می گشاید. همیشه موانعی میان تیم توسعه محصول و افراد مسئول جذب کاربران برای محصول، وجود داشته است. به این معنا که کدنویس ها محصول را میساخته اند و بازاریابان آن را عرضه می کردند. این روش برای مدتی جواب می داد، اما امروزه آنهایی که مسئول رشد کسب وکار هستند باید بیاموزند که API چیست و آنها که مسئول برنامه نویسی هستند، ناچارند به تجربه مشتری از محصول بیاندیشند.

در واقع، این دو دنیای مجزا دارند به هم می آمیزند . این تبادل حیطه های کاری (که میتوان آن را گرده افشانی وظایف نیز نامید)، دیگر یک بحث منطقی و بدیهی به نظر می رسد . اگر رشد، واقعا خون موجود در رگ های یک شرکت باشد، پس طبیعتاً باید آن را در تمام تاروپود شرکت تزریق کرد . حتی بخش ارتباط با مشتریان هم باید توسط افرادی اداره شوند که به مفهوم رشد اهمیت می دهند. طراحان یک شرکت نیز باید نیم نگاهی به مفهوم رشد داشته باشند زیرا یک کار هنری صرفاً زیبا به تنهایی جواب نمی دهد و نمی تواند کاربران را جذب کند. آینده کسب وکارهای اینترنتی و تیم هایی که در این کسب وکارها فعالیت می کنند، اصلاً شبیه آنچه در گذشته می دیدیم نخواهد بود .

مفهوم هک رشد

۱- باز تعریف محصول در دنیای دیجیتال
در گذشته تعریف از محصول یک موجودیت فیزیکی بود، مانند: شامپو، مبل، میز و … ولی در دنیای دیجیتال تعریف محصول به کلی تغییر کرده است. امروزه یک نرم افزار، یک پلتفرم و به بسیاری از چیزهایی که نمی توان با دست لمس کرد هم محصول حساب می شوند. اینترنت به مردم نوع جدیدی از محصول را ارائه داده که نیازمند دیدگاه جدیدی هم از لحاظ رشد است.

به دلیل این باز تعریف، برای اولین بار یک محصول می تواند خود در اتخاذ و استفاده اش نقش داشته باشد. برای مثال محصولی مانند اینستاگرام به شما اجازه می دهد تا محصولش را با دیگران به اشتراک بگذارید تا کیفیت تجربه تان از پلتفرم آن ها افزایش یابد. یک محصول فیزیکی مثل میز نمی تواند چنین کاری کند.

نمونه دیگری از تعریف محصول در دنیای دیجیتال، نرم افزار دراپ باکس (Dropbox) است که یک سرویس اشتراک گذاری فایل محسوب می شود. دراپ باکس در ازای معرفی این محصول از طرف شما به دوستان تان، به شما فضای ذخیره سازی رایگان می دهد. در این تعریف محصول در توسعه استفاده از خودش دخیل است. اگر شما ایده باز تعریف محصول در دنیای دیجیتال را به درستی درک نکنید، نمی توانید از پتانسیل های موجود در هک رشد آگاه شوید.

۲- باز تعریف توزیع در دنیای دیجیتال
اگرچه محصول مهم است اما باید به شیوه های توزیع آن هم توجه کرد. همانطور که اینترنت باعث تغییر تعریف محصول شده، تعریف توزیع هم تغییر داده است. برای هک رشد باید کانال های مناسب را جهت توزیع محصول در اینترنت شناسایی کرد. اگر شما بتوانید محصول خود را اصطلاحا در بزرگراه های اینترنتی قرار دهید، آنگاه افراد بیشتری با محصول تان آشنا خواهند شد. درست در همین بخش اهمیت فعالیت های مرتبط با طراحی وب سایت و سئو روشن می شود .امروزه که افراد برای پیدا کردن محصولات و خدمات مورد نیاز خود از موتورهای جستجوی اینترنتی مانند گوگل استفاده می کنند، شما با سئو سایت خود می توانید به صدر نتایج گوگل رسیده و از این طریق ترافیک سایت خود را افزایش دهید و محصولات و خدماتتان را به تعداد افراد بیشتری معرفی کنید. همچنین با تولید و بازاریابی محتوایی در سایت ها و شبکه های اجتماعی که کاربران فعال زیادی دارند، می توانید امکان دیده شدن برند شرکت خود را افزایش دهید و از این طریق مشتریان جدیدی بدست آورید.

 هک رشد یا Growth Hacking در دنیای واقعی

تا به حال هر چه از هک رشد گفتیم؛ بیشتر به مباحث نظری آن می‌پرداخت. یعنی تاریخچه و تعریف آن، مثل بازتعریف محصول و بازتعریف شیوه‌ی توزیع را شرح دادیم. می‌دانم که بی‌صبرانه منتظر یک مثال کاربردی از به کار بستن هک رشد هستید.

استارتاپ Airbnb

Airbnb یک مورد بسیار رایج برای به دست دادن درکی کلی و ساده از هک رشد است. استارتاپ Airbnb به هر کسی امکان می‌دهد که اتاق‌های اضافه‌ی خانه‌‌ی خود را به یک اتاق هتل تبدیل کند؛ اتاقی که افراد غریبه می‌توانند آن را اجاره کنند. یک ایده‌ی فوق‌العاده‌ با یک اجرای کاملاً درست! هک رشد، همان چیزی است که باعث شده این استارتاپ، به چنین رشد فوق‌العاده‌ای برسد.

Airbnb با هوشمندی و فرصت‌شناسی هر چه تمام‌تر، از پلتفرم آگهی‌های آنلاین Craigslist استفاده کرد تا میلیون‌ها کاربر این پلتفرم را که به دنبال محل اسکان هستند به پایگاه کاربران خود بیفزاید. در واقع، وقتی فرم ثبت اتاق یا خانه‌ی خود را در Airbnb تکمیل می‌کردید، یک گزینه به شما پیشنهاد می‌شد که آگهی اتاق شما در وبسایت Craigslist نیز نمایش داده شود. این گزینه باعث ایجاد لینک‌‌های درونگرا (Inbound)، هم برای شما و هم برای Airbnb به عنوان یک پلتفرم می‌شد.

الان که به این امکان و ترفند Airbnb  نگاه می‌کنیم، خلاقیت یا هوش خاصی در آن نمی‌بینیم و ممکن است از خود بپرسیم چرا سایر شرکت‌ها از این ترفند استفاده نکردند و Craigslist را به یک کانال جدید برای جذب مشتری تبدیل نکردند؟ سوال خوبی است. پاسخ این است که در حقیقت Craigslist برای این کار، یک API عمومی منتشر نکرده بود که همه بتوانند این ترفند را پیاده کنند. این Airbnb بود که با زحمت فراوان توانست نحوه‌ی کار فرم‌های آگهی Craigslist را مهندسی معکوس کند و سپس آگهی‌ها (محصول)‌ خود را با این فرم‌ها تطبیق دهد؛ حتی بدون اینکه به پایگاه کدهای Craigslist دسترسی داشته باشد. استفاده از APIها آسان است؛ اما مهندسی معکوس اصلا کار آسانی نیست! با این حال Airbnb این مسیر دشوار را انتخاب کرد و نتیجه‌ی آن را هم دید.

حالا با توجه به این مثال، در ادامه ببینید که چطور مفاهیم نظری‌ای که پیش از این مطرح کردیم، در مطالعه موردی استارتاپ Airbnb نیز حضور دارند:

  1. در وهله‌ی اول، Airbnb کاری را انجام داد که حتی تصورش برای یک بازاریابی سنتی غیرممکن بود (چه برسد به اجرای آن!). واقعیت این است که مدرک و دوره‌ی بازاریابی به شما مجموعه‌ی ابزارها و طرز نگاه لازم برای دستیابی به این یکپارچه‌سازی عمیق محصول خود با محصول Craigslist را نمی‌دهد. به خصوص بدون در اختیار داشتن APIهای لازم برای اجرای این یکپارچه‌سازی.
  2. دوم اینکه Airbnb از محصول خود به عنوان ابزار اصلی توزیع محصول خود استفاده کرد! یکپارچه‌سازی محصول خود با Craigslist به هیچ عنوان، چیزی خارج و فراتر از اپلیکیشن خود Airbnb نبود بلکه بخشی از آن بود. آنها در روزنامه و مجله برای ایجاد ترافیک تبلیغ نکردند، این خود محصول بود که ترافیک را به سمت خودش جلب کرد.
  3. سوم اینکه Airbnb دریافت که سازوکار توزیع لازم و ایده‌آلی که باید به هر قیمت به دست می‌آوردند، همان Craigslist بود. هیچ محصولی در خلأ، وجود نخواهد داشت و کاربرانی که آنها احتیاج داشتند از قبل در محل متفاوتی (Craigslist) تجمع کرده بودند. بنابراین Airbnb خودش را به محل تجمع آن کاربران رساند.
  4. چهارم اینکه صاحبان Airbnb بسیار باهوش بودند. آنها هیچ‌جا نخوانده بودند یا ندیده بودند که شخصی با استفاده از Craigslist محصول خودش را ترویج کند. آنها خودشان به این راه‌حل هوشمندانه رسیدند. آنها زمانی که هیچ تضمینی برای جواب دادن راه‌حل عجیب و نبوغ‌آمیزشان وجود نداشت، جرئت اجرای آن را به خود دادند و نتیجه‌ی آن را هم دیدند.
  5. پنجم اینکه سازوکار رشد در این مثال به شدت مبتنی بر تکنولوژی بود. تیمی که در Airbnb این استراتژی را در پیش گرفت، تخصص بالایی در کدنویسی و فهمی کلی از نحوه‌ی ایجاد محصولات اینترنتی داشت تا بتواند فرم‌های آگهی Craigslist را مهندسی معکوس کند.
  6. ششم اینکه آنها از حفره‌های موجود در یک بستر و بازار آنلاین بهره گرفتند تا کاربران جدیدی را جذب کنند. Craigslist دلایل خودش را برای عدم انتشار یک API عمومی داشت. آنها نمی‌خواستند کسب‌وکارهای دیگر بر بستر Craigslist کار خود را پیش ببرند و کاربر جذب کنند. اما Airbnb به کلی معضل API را دور زد و بدون داشتن API مشکل را به شیوه‌ای دیگر حل کرد.

اکنون به نظر می‌رسد Craigslist آسیب‌پذیری و حفره‌هایی که اجازه یکپارچه‌سازی آگهی‌های Airbnb را می‌داد برطرف کرده است و حالا یک بخش در پرسش و پاسخ‌های سایت Airbnb وجود دارد که می‌گوید این شرکت دیگر آگهی‌های کاربران را در وبسایت Craigslist قرار نمی‌دهد.

این موضوع هم یک درس دیگر برای هکرهای رشد در بر دارد: ‌هیچ ترفند و روشی در هک رشد برای ابد کاربرد ندارد و طول عمر محدودی خواهد داشت. خیلی غیرعاقلانه است که Airbnb گمان کند مثلاً تا ۱۰ سال آینده می‌تواند همچنان با استفاده از پلتفرم Craigslist به توسعه پایگاه کاربران خود بپردازد. اما همین دوره‌ی کوتاهی که از این حفره‌ی Craigslist استفاده شد، کمک خیلی بزرگی به Airbnb کرد و آنها را با شتابی شگفت‌انگیز در مسیر رشد قرار داد.

نکات طلایی هک رشد

۱- (هک رشد) از لینک های کوتاه استفاده کنید.
حتما تاکنون با لینک های بسیار بلند و نامفهوم روبه رو شده اید . این مشکل به دلیل پشتیبانی نکردن سایت ها از زبان فارسی و همین طور عدم صحیح نوشتن کد لینک به وجود می آید . آدرس صفحات سایت
هم بر سئو تاثیر می گذارد و هم بر روی جذب بازدیدکننده بیشتر و در کل بر بهینه سازی سایت تاثیر زیادی دارد و سبب افزایش بازدید سایت شما می شود. بر روی سئو تاثیر می گذارد چون گوگل دوست دارد لینک های بهینه شدهای را ببیند و فهرست کند که الگوریتم آن را قبلا اعلام کرده است . بر روی کاربران تاثیر می گذارد چراکه وقتی یک آدرسی را که کوتاه و حفظ کردنی باشد خیلی راحت می تواند به خاطر بسپارد و بارها از آن استفاده کند و حتی خیلی راحت به دیگران پیشنهاد دهد.

۲- (هک رشد)فقط روی رشد متمرکز بمانید.
برای بسیاری از افراد، در نظر گرفتن اهداف، کار سادهای محسوب میشود اما تلاش برای رسیدنبه آن بسیار سخت است. به گفتهی دیانا هانت (Diana Hunt)، اهداف همان رؤیاهای ما هستند که برای آنها
ضرب الاجل تعیین می کنیم. هر کسی رؤیایی در سر دارد اما افراد موفق کسانی هستند که این رؤیاها را به اهداف قابل دستیابی تبدیل میکنند. برای اینکه خط پایان موفقیت را لمس کنید و به اهداف خود برسید، باید روی آن تمرکز کنید. برای این منظور بهتر است یک نفر در سازمان مسئول این امر باشد و این کار را به صورت متمرکز دنبال کند. بررسی مداوم چرخه بساز، بسنج، بیاموز از اصول اساسی این کار است.

۳- (هک رشد)به ارزش پیشنهادی (Value Proposition) خود اهمیت بسیار دهید.
همه ما چنین تجربه ای داشته ایم: ایده ای را در ذهن خود سبک سنگین کرده ایم، از دوستان خودسوالات فرضی پرسیده ایم، روندها را مشاهده کرده ایم و درنهایت، تلاش کرده ایم تا مشخص کنیم که آیا مفهوم
تجاری موردنظر ما می تواند به نیازی در بازار پاسخ دهد و مورد استقبال قرار گیرد یا خیر. علت شکست یا موفقیتکسب وکارها، ارزش پیشنهادی آنهاست. فقط انجام یک کار، یا درست کردن و ارایه یک چیز کافی نیست. بلکه آن کار و آن چیز باید ازنظر مشتری بالقوه ارزشمند باشد.

۴- (هک رشد)قبل از ارائه محصول یک لیست ایمیل از مخاطبین هدف خود بسازید.
بازاریابی از طریق ایمیل یکی از سریع ترین روشها برای پیش بردن فروش نسبت به هر راه ارتباطی آنلاین است. به این فکر کنید… از چه راه ارتباطی دیگری می توانید محصول یا خدمتی را عرضه کنید و بلافاصله آن را به فروش برسانید؟ اما بزرگترین چالشی که اکثر کسب وکارها با آن روبرو می شوند این است که آنها پایگاه داده ایمیلی ندارند که آنقدر بزرگ باشد تا بتوانند فواید استفاده از ایمیل را ببینند. باید یه پایگاه بزرگ از پست الکترونیک مخاطبتان بسازید. این پایگاه داده را مدام بروز رسانی و پالایش کنید.

۵- (هک رشد) در اینستاگرام نشان دهید که محصول شما چه تغییری در سبک زندگی آنها ایجاد می کند.
اینستاگرام به عنوان پلتفرمی عمل می کند که مزایای زیادی را برای رشد یک تجارت به همراه دارد و بهعنوان یک ابزار موثر بازاریابی عمل می کند . اینستاگرام از قابلیت بالایی برای رشد در بازار برخوردار است و برای مشاغلمدرن نیز اهمیت و کارایی بالایی دارد. بسیاری از برندهای برتر نیز در حال حاضر از اینستاگرام استفاده می کنند و میزان بهاشتراک گذاری مطالب در بین آنها و تعداد لایک های دریافت شده و تفاسیر در بین آنها نیز بیشتر است .
این پلتفرم رسانه اجتماعی , این امکان را برای بازاریاب ها فراهم می کند تا داستان های مربوط به موفقیت و تجارب خود رابا هم به اشتراک بگذارند و این امر نیز از طریق محتوای عینی و بصری امکان پذیر است.

۶- (هک رشد)توجه به بازخوردهای منفی مشتری بهترین راه برای بهتر شدن محصول شماست.
مشتری ناراضی عدم رضایتش را به چند نفر اعلام می کند؟ ۱۳ نفر؟ بین ۱۰ تا ۱۵ نفر؟ آیا اینعدد برای توجه به آنها کفایت نمی کند؟ جالب است بدانید این اعداد مربوط به دهه ۱۹۷۰ است. در سال ۲۰۱۱ این
عدد به ۲۸۰ نفر رسیده است. بله مشتری ناراضی در سال ۲۰۱۱ عدم رضایتش را به ۲۸۰ نفر اعلام می کند و اینافزایش به دلیل دسترسی سریع مشتریان به سایت ها و شبکه های اجتماعی است. همه شرکت ها (حتی بهترین آنها) گاه گاهی در روند ارائه خدمت خود دچار مشکل شده و باعث نارضایتی در مشتری خود می شوند. یکی از مهمترین تفاوت های شرکت ها نحوه عملکرد آنها برای رفع نارضایتی مشتری است. مشتری که شکایت می کند در واقع میخواهد فرصتی مجدد برای جبران به ما بدهد، نا امیدش نکنیم.

۷- (هک رشد) درباره بازار و مشتریان خود اطلاعات جمع آوری کنید.
دانش مشتری یعنی اطلاعات شما از مشتریان! این دانش کلیه ی نیازها، خواسته هاو اهداف مشتریان شما را شامل می شود. اگر کسب و کار شما کلیه ی محصولات، خدمات، تولیدات و …
را برای ساختن روابط واقعی با مشتری منطبق می کند “دانش مشتری” اهمیت بیشتری می یابد. این امرشامل مسائل محرمانه و ضمنی از قبیل اطلاعات مدیران صاحب حساب اصلی یا دانش قابل بررسی مثل
اطلاعات داده ها، برای فروش یا امور آنلاین و … می باشد. بدیهی است که شرکت ها باید اطلاعات خوبی درباره ی مشتریان خود داشته باشند. اما اغلب می بینیم که این اطلاعات نزد شرکت، کامل نیست! یا در
فرم های متعدد جای گرفته که جمع آوری آنها توسط افراد مختلف کار را بسیار دشوار می نماید! حتی در برخی موارد اطلاعات کسب شده، اصلاً قابل بررسی نبوده اند! استفاده از فرم های گوگل طراحی شده و یا ابزار
های مدیریت ارتباط با مشتریان می تواند به شما در این امر کمک کند.

۸- (هک رشد) محصول را هرچه سریع تر روانه بازار کنید.
به جای ایده آل گرا بودن بهتر است همیشه به این فکر کنیم کارها را در بهترین حالت ممکن انجامدهیم و تمرکزمان را روی این بگذاریم که محصول را سریعتر روانه بازار کنیم تا بتوانیم زودتر بازخورد لازم را از مشتری دریافت کنیم. به جای این که بخواهیم به دنبال محصول ایده آل باشیم که ممکن است در نهایت مشتریآن را نخواهد. سرعت چرخه های بازخورد مشتری را افزایش دهید تا در مدت زمان کوتاه تری به نیاز اصلی مشتری دست یابید.

در ادامه بخوانید  نحوه استفاده از GIF در ایمیل

۹- (هک رشد) محصول خود را ساده ارائه کنید.
سادگی، غایتِ کمال است.”بسیاری از مردم این دفترچه های راهنما را دوست ندارند؛ زیرا وقتی خریدار محصول را از جعبه ی مخصوصش خارج می کند هیجانی دارد که مایل است بطور مستقیم به سمتِ خود
محصول حرکت کند. اما این دفترچه ها از شدت ذوق و انرژی او می کاهد. محصولتان را ساده کنید تا مردم مشتاق آن شوند.

۱۰- (هک رشد) به خوبی بازار را تجزیه و تحلیل کنید.
تجزیه و تحلیل بازار یکی از مهمترین بخش های هر استراتژی راه اندازی کسب و کار است.تجزیه و تحلیل بازار می تواند به کاهش ریسک راه اندازی کسب و کار کمک کند، زیرا اگر شما واقعا مشتریان بالقوه و شرایط بازار را درک کرده باشید، می توانید محصولات یا خدماتی را ارائه دهید که دارای قابلیت اعتماد و رشد و ترقی بیشتری باشند.
این کار همچنین به شما کمک می کند تا مزیت رقابتی خودتان را شناسایی کنید یعنی چه چیزی شما را از رقبا متفاوت می کند که این امر می تواند شانس بقا و ماندگاری شما را در بازار افزایش دهد. باید به صورت مداوم تحلیل هایتان از بازار را به روز کنید تا غافلگیر نشوید.

۱۱- (هک رشد) محصول را زود ارائه کنید تا بتوانید زودتر آن را اصلاح کنید.
به جای برنامه ریزی های دقیق، از آزمایش و به جای حدس و شهود تقاضای بازار، از بازخوردمشتری استفاده کنید و به جای طراحی کامل یک محصول از تکرار در طراحی و اصلاح سریع طراحی ها بر اساس
بازخورداستفاده کن. از چرخش های سریع برای اصلاح محصول نترسید و سعی کنید به سرعت محصول رو دوباره درمعرض آزمایش مخاطب قرار دهید.

۱۲- (هک رشد) محصول را مطابق با نیازهای بازار ارائه کنید.
یکی از جدی ترین مراحل توسعه ی هر استارتاپ، رساندن آن به بازاری است که بتواند در آنبازار درآمدزا باشد و پایدار بماند. مشکل اغلب استارتاپ ها این است که با یک پیشفرض غلط شروع به کار می کنند.
آنها احساس می کنند محصول یا خدمتی که طراحی کرده اند حتماً مورد استقبال مشتریان قرار خواهد گرفت.استارتاپها با همین تصور کارشان را آغاز می کنند و با صرف زمان و هزینه محصولی را به بازار عرضه می کنند کهبا نیازها و مسئله های مشتری همخوانی ندارد و درنتیجه مشتری آن را نخواهد خرید؛ به همین دلیل موفقیتاستارتاپها به این بستگی دارد که محصول یا خدمتشان تا چه میزان توانسته مشکل مشتریان را حل کند؛ آنچهبرای یک استارتاپ اهمیت زیادی دارد این است که بتواند به جایی برسد که محصولش متناسب با بازار باشد و یا به اصطلاح به همخوانی محصول با بازار رسیده باشد.

۱۳- (هک رشد)تعداد چرخه های بازخورد (Build-Measure-Learn) را هر چه بیشتر کنید بازخوردها بهتر و بهتر خواهند شد 

بهبود مستمر یکی از نیازهای اساسی در کسب و کار نوپای شماست .باید به صورت مداوم چرخهای بازخورد را تکرار کنید تا بتوانید ایرادات هر مرحله را برطرف کنید و در نهایت محصولتان روز به روز موفق تر شود.هر چه این چرخه را سریعتر تکرار کنید و بازخورد ها را در ویرایش های جدید محصول لحاظ کنید محصول زودتر میتواند مورد توجه مشتریان قرار خواهد گرفت.

۱۴- (هک رشد) از اشتباهات خود درس بگیرید و از آنها برای پیشرفت استفاده کنید.
یکی از منابع یادگیری موفقیت یادگیری از شکست ها و نا کامی ها در طی مسیر است. واقعا این یکی از با ارزش ترین منابع یادگیری است که ما می توانیم همواره از آن استفاده کنیم.تشخیص ،تحلیل و تولید شکست
های هوشمندانه سه مرحله اصلی یادگیری از شکست ها هستند.به هر حال چون ما در شرایط عدم قطعیت زندگی میکنیم برخی از تلاش های ما به شکست می انجامد و چه بهتر است که این شکست ها هوشمندانه باشند به عبارتیشکست های هوشمندانه سبب رشد ما هستند و به طور حتم از اینکه کاری انجام ندهیم بهتر هستند.مهمترین مانعدر یادگیری از شکست ها ،ترس از سرزنش شدن به خاطر شکست است.عدم توجه به شکست های کوچک منجر به وقوع شکست های بزرگ می شوند.

۱۵- (هک رشد) از ابتدای کار یک دامنه مرتبط با ارزش پیشنهادی و نام استارتاپ خود انتخاب کنید.
دنیای کسب و کار استارتاپی به شدت رقابتی است. مهم نیست که چه بخشی از بازار را انتخاب
می کنید به هر حال باید رقابت خیلی سختی داشته باشید. یکی از چیزهایی که می تواند برای مثال موفقیت دراز مدت فروشگاه آنلاین شما را بسازد یا خراب کند، نام دامنه ی فروشگاه است. برای خیلی ها بهترین طراحی سایت و داشتن محصولات با کیفیت مهم نیست اگر که نام دامنه ی شما خوب نباشد.

۱۶- (هک رشد) انتظار نداشته باشید راه صد ساله را یک شبه طی کنید.
رشد مداوم خصیصه اصلی یک کسب و کار استارتاپی است . بدون رشد ماه به ماه عملا شما موفق نخواهید شد .روند این رشد را همیشه باید زیر نظر داشته باشید. انتظار موفقیت سریع از یک استارتاپ انتظار بسیار دور از واقعیتی است . خودت را برای سه سال تلاش حاضر کنید. فروش اول بسیار مهم است، سریعتر به این فروش برسید. با استفاده از نسبت رشد طلایی و طراحی برای فروش بر اساس این نسبت می تواند به موفقیت شما کمک کند.

۱۷-(هک رشد) قیف فروش خود را زیر نظر داشته باشید و آن را تقویت کنید.
در بهینه سازی نرخ تبدیل (یا به شکل مخفف CRO)، شما قیف فروش کسب و کارتان را ارزیابی و تحلیل می کنید تا بتوانید روشهای بهبود سایت خود را شناسایی کنید. به این ترتیب، درصد بالاتری از بازدیدکنندگان خود را به ثبت نام یا خرید محصول خود ترغیب کنید. منظور از نرخ تبدیل این است که وقتی کاربری با کسب و کار شما تماس گرفت، همان اقدامی را انجام دهد که شما از او می خواهید.

۱۸-(هک رشد) فقط روی حل یک مشکل تمرکز کنید نه بیشتر
وقتی به یک نفر کتابی را می فروشید، مشتی کاغذ و جوهر و چسب نفروخته اید! در واقع به سوالات او پاسخ داده اید. شاید هم اگر کتاب خوبی نوشته باشید، نوع نگرش جدید و روش زندگی بهتری را به او عرضه کرده اید.” سعی کنید در هر محصول مسئله ای مشخص و یکتا از مشتری را حل کنید . خودتان را درگیر کارهای متعدد نکنید. نیروی تان را روی یک موضوع متمرکز کنید. اغلب استارتاپ ها با این اشتباه کار می کنند که قرار است از روز اول همانند یک شرکت موفق عمل کنند.

۱۹-(هک رشد) جامعه ای از مخاطبین (مشتریان بالقوه) بسازید.
شما هستید تا کسب و کار راه بیندازید ٬ ولی ایجاد یک حس اجتماعی در سراسر کسب و کار شما ،حضور فعال مشتریان و تولید موج اجتماعی حمایت و دهان به دهان شدن پیام شما را در کوچه و خیابان تضمین می کند. در مدل کسب و کار بخش شرکای کلیدی می تواند در این امر به شما کمک کند. باید سعی کنید با این شرکا ارتباطات خوبی برقرار کنید. برگزاری رویداد های مختلف می تواند به شما در این امر کمک کند.

۲۰-(هک رشد) بساز – بسنج – بیاموز
چرخه یادگیری و برنامه ریزی دوباره و ارزیابی و ساختن را بارها و بارها و مدام تکرار کنید. این چرخه ها به شما کمک می کند تا ایده اولیه تان را توسعه دهید و با یادگیری از بازخورد های مشتری ایده های جدیدی برای خلق ارزش های مورد نیاز آنها ارائه کنید. هر چه پیش میروید تجربه شما از چرخه های بهبود افزایش می یابد و می توانید از این تجربه ها در کاهش هزینه ها و زمان در چرخه های بعدی استفاده کنید.

۲۱-(هک رشد) ویدئو مارکتینگ را جدی بگیرید.
چه باور داشته باشید چه نه، این موضوع یک حقیقت است که امروزه مردم زمان بسیار زیادی را برای تماشای ویدئو بصورت آنلاین اختصاص می دهند. در واقع بر اساس تحقیقی که توسط موسسه comScore منتشر شده است، بیش از ۱۰۰ میلیون نفر از کاربران اینترنت در دنیا عادت به دیدن ویدئوهای آنلاین دارند. ویدئو اثرات زیادی دارد و می تواند به شما کمک کند .شبکه های داخلی و خارجی زیادی این امکان را برای نشر ویدئو برای شما فراهم می کنند. از این امکان استفاده کنید و البته دقت کنید که مخاطباتان در این رسانه ها حضور دارند یا خیر.

۲۲-(هک رشد) مدل های درآمدی استارتاپ خود را با دقت پیدا کنید.
مدل های درآمدی نشان دهنده درآمدی است که شرکت از هر بخش از مشتری کسب می کند. شرکت باید از خود بپرسد که هر بخش مشتری واقعاٌ برای چه ارزشی تمایل به پرداخت پول دارد؟ در صورتی که شرکت به این سؤال پاسخ درستی دهد، قادر به ایجاد یک یا چند جریان درآمدی برای هر بخش مشتری می شود. مدل کسب و کار می تواند شامل دو نوع مختلف از جریان های درآمدی باشد اول درآمدهای تراکنشی و دوم درآمد تکرارپذیر. راه های گوناگونی برای ایجاد جریان درآمدی وجود دارد آنها را یاد بگیرید و توسعه دهید.

۲۳-(هک رشد) به دنبال حل مشکل باشید نه اضافه کردن ویژگی های جدید
مشتری به دنبال حل مسئله اصلی خود است و گاهی افزودن ویژگی های جدید بدون آنکه کمکی به حل مسئله اصلی مشتری بکند نه تنها برای او جذاب نیست ممکن است موجب سردگمی و آزار و مهاجرت او به محصول رقیب شود . پس دست از اصلاحات بی مورد و بدون اثر بردارید. با بررسی نقشه سفر مشتری می توانید بفهمید دقیقا چه چیزی لازم دارد به بازخورد ها توجه کنید تا با هزینه و زمان کمتری به نتیجه دلخواه برسید.

۲۴-(هک رشد) قبل از شروع به فعالیت بخش پشتیبانی و خدمات مشتری را راه اندازی کنید.
بخش خدمات مشتریان برای یک استارتاپ مهم است، زیرا اغلب، این قسمت، تنها راه ارتباطی است که استارتاپ با مشتریان خود دارد. مشتریان از عناصر حیاتی کسب و کار محسوب می شوند. مشتریان هزاران و حتی میلیون ها تومان از پول خود را در سال صرف و هزینه در یک کسب و کار می کنند. در نتیجه، زمانی که سوالی برایشان پیش بیاید یا این که مشکلی با محصول خریداری شده داشته باشند، انتظار دارند که خدمات مشتریان این مشکلات را برای آن ها برطرف نماید.این امر ایجاد اعتماد می کند و اعتماد یعنی ماندگاری .

۲۵-(هک رشد) برای معرفی محصول خود از کلمات کلیدی مناسب استفاده کنید.
موتور های جستجو برای پیدا کردن سایت شما از کلمات کلیدی استفاده می کنند و به جرات می توان گفت که کلمات کلید از اصلی ترین و مهم ترین بخش یک وبسایت هستند، که تاثیر بسازای در سئو سایت شما دارد. در صورتی که بتوانید بطور صحیح کلمات کلیدی را انتخاب کنید، باعث می شود رتبه سایت شما رشد کند. با بررسی و آزمایش کلمات کلیدی از طریق ابزارهایی که موتور های جستجو در اختیار شما قرار میدهند میتوانید این کلمات را پیدا کنید و به صورت موثر تری روی آنها برنامه ریزی کنید.

۲۶-(هک رشد) قبل از معرفی محصول، پذیرندگان آغازین را شناسایی کنید.
پذیرندگان آغازین (Early adopters) به افرادی گفته می شود که به “احتمال زیاد” به استفاده از کالا یا خدمات شما علاقه نشان خواهند داد. برای مثال اگر شما یک لوله کش باشید ، پذیرندگان آغازین شما صاحبین ملک خواهند بود یا اگر یک اسباب بازی فروشی داشته باشید پذیرندگان آغازین شما می توانند کسانی باشند که دارای فرزند هستند. پس بر اساس محصول یا خدمت خود جامعه پذیرندگان آغازین را آماده کنید.

۲۷-(هک رشد) کسب و کار جدید خود را با کسب و کارهای دیگر خود (در صورت وجود) متصل کنید.
منظور از برقراری ارتباطات بین کسب و کارها در شبکه سازی ، ایجاد یک ارتباط و تعهد بلند مدت است که موجب می شود شرکت ها نسبت به خود و سایرین شناخت بهتری پیدا نموده و کارهایی را با کمکدیگران انجام دهند که به تنهایی از عهده ی انجام آن بر نمی آیند.در بین شرکت های نوپا این یک اصل اساسی است و باید اعضای این اکوسیستم به یکدیگر کمک کنند تا در مقابل رقبای بزرگ و قدیمی بتانند ماندگار باشند.

۲۸-(هک رشد) قبل از ارائه محصول به بازار درباره آن صحبت کنید.
قبل از اینکه محصول به بازار وارد شود می توان در مورد آن با دوستان آشنایان و شبکه مخاطبین صحبت کرد و با کمک تمرکز بر روی مشکلی که محصول حل می کند و منافع آن و روش کارکرد آن جامعه را برای ورود محصول آماده کرد. سعی کنید تا می توانید از ارزش پیشنهادی کسب و کارتان بگویید. این ارزش ها باید دقیقا به مردم بگوید که شما چه منافعی برایشان به ارمغان می آورید و چطور به آنها در حل دردسرهایشان کمک می کنید و کارکرد اصلی محصول شما چیست.

۲۹-(هک رشد) برای تمام بخش ها نیروی حرفه ای بیابید.
تیم سازی مستلزم شناخت و جذب افراد مناسب برای نقش های مختلف است که البته اصلا کار ساده ای نیست. ۱۰ نفر اول کسب و کار شما معین می کند که آیا موفق خواهید شد یا خیر . نقش ها و سطوح فعالیت در مراحل مختلفِ تشکیل هر استارتاپ تغییر می کند. اگر افراد نامناسبی برای تیمتان انتخاب کنید، درواقع گامی بزرگ به عقب برمی دارید، زمان را از دست می دهید و در ادامه، باید انرژی خود را صرف کارهایی کنید که در برنامه ریزیتان جایی نداشته اند. در شرایط رقابتی، انتخاب نیرو و اعضای نامناسب برای تیم به پاشنه ی آشیل شما بدل خواهد شد، به ویژه زمانی که رقبا از شما جلوترند و نیروهای بهتری جذب کرده اند.

۳۰-(هک رشد)  هویت بصری (لوگو، فونت، طراحی و…) برند خود را جدی بگیرید.
هویت بصری شرکت CVI ، نام، نماد یا لوگو، تایپوگرافی، رنگ، شعار و- اغلب موارد- عناصر گرافیکی اضافی را شامل می شود. لوگو یا نماد، توانایی بیان ویژگی های شرکت را دارد. عناصر CVI در ارتباطات و در کاربردهای مختلف مانند ساختمانها، وسایل نقلیه، و لباس کارکنان بکار میروند. در کل، CVI سبب شناخته شدن می شود .هر تغییر مهمی در یک CVI به زمان و سرمایه قابل توجهی برای ارتباط با نام یا طراحی جدید شرکت، تأکید بر حضور سازمان (جدید) و راه هایی که آن را از دیگران متمایز می کند، نیاز دارد. پس از همین اول کار خوب و عالی در این مورد انجام دهید.

۳۱-(هک رشد) گیمیفیکیشن
گیمیفیکیشن یا بازی سازی، هنر تعبیه کردن مکانیزم های بازی در فضاهایی است که به صورت پیشفرض برای بازی طراحی نشده اند .ما در زندگی روزمره ی خود، با نمونه های زیادی از بازی سازی ها مواجه می شویم . همین که به ما یک بروشور می دهند و می گویند اگر آن را با خودمان به رستوران ببریم به ما تخفیف خواهند داد، شکل ساده ای از بازی سازی محسوب می شود . امروز انسانها ترجیح می دهند بازی و تفریح را هم به صورت در هم تنیده با فعالیت های روزمره ی خود، تجربه کنند و هر جا که کارها و فعالیتهایشان با بازی گره میخورد، عموماً اشتیاق بیشتری از خود نشان می دهند . با ساختن بازی ها می توانید با کمترین هزینه انسان ها را در کسب و کارتان درگیر کنید.

۳۲-(هک رشد) محصول خود را بومی سازی کنید.
در دنیای کسب و کار امروز، مرزهای جغرافیایی و فرهنگی برداشته شده و در بسیاری از کسب و کار هایی که با نگاه رشد طراحی و اجرا می شوند ،مشتریانی از شهرها، مناطق یا کشورهای مختلف وجود دارند که مدیریت کردن ارتباط کسب و کار با این افراد و تامین نیاز های آنها مطابق با شاخص های فرهنگی شان نیازمند مهارت هایی خاص برای طراحی و بومی سازی محصول است که باید حتما به آنها دقت شود. عدم توجه به نکات فرهنگی محصولات، موجب شکست آنها می شود.

۳۳-(هک رشد) سنجه های با اهمیت را اندازه گیری کنید و اقدام های لازمه را سریع انجام دهید.
در هر کسب و کار نوپایی تعداد خیلی زیادی فعالیت اساسی باید برای تولید محصول انجام شود که برای سرانجام رسیدن این فعالیت ها نیازمند تعیین و اندازه گیری سنجه های درست است. علاوه بر این نیاز است که کارهای اساسی و کلیدی بر حسب اولویت (فوری یا غیر فوری) تقسیم بندی شود و کارهای مهم و و فوری سریعا انجام شوند.

۳۴-(هک رشد) محصول خود را با یک ویدئو کوتاه معرفی کنید.
هیچ چیزی نمی تواند به اندازه یک ویدئو کوتاه، اثری بهتر و مطلوب بگذارد. از سال ۲۰۰۸ به بعد محتوای ویدیویی یک راه حل عالی برای معرفی محصولات پیچیده بوده است، زیرا به سادگی و در کمتر از دو دقیقه به معرفی محصولات جدید می پردازد . ویدئوها می توانند به صورت ۲۴ ساعته و بدون کوچکترین وقفه ای در کار، محصولات و کسب و کارتان را معرفی کنند و با هزینه ای کمتر شما بهترین استفاده را در این زمینه داشته باشید. شما برای داشتن یک فروشنده باید هر ماه مبلغی پرداخت کنید و گاهی هم کار دچار وقفه می شود اما با ویدئو و ساخت آن شما یک بار برای ساخت آن هزینه می کنید و ماه ها از آن استفاده می کنید.

۳۵-(هک رشد) تولید محتوای با کیفیت
طبق نتایج آخرین تحقیقات صورت گرفته در زمینه علل موفقیت و شکست برنامه های بازاریابی محتوا، استمرار و پیوستگی در تولید محتوای جذاب مهمترین عامل موفقیت است. سرمایه گذاری در زمینه بازاریابی محتوا در صورتی که بدون برنامه ریزی دقیق برای انتشار پیوسته و مستمر محتوا انجام شود تنها اتلاف منابع مالی و زمانی است. در بازاریابی محتوا کمپین های شما به هر میزان هم جذاب باشند و مخاطبین زیادی را جذب خود کنند، اگر محتوای دیگری پس از آن طبق برنامه برای مخاطبین تولید نشود، شکست شما حتمی است. اهمیت استمرار در بازاریابی محتوا این است که همواره تصویر شما را در ذهن مخاطبین زنده نگه می دارد.

۳۶- (هک رشد)مشتریان وفادار خود را حفظ کنید.
نویسنده کتاب (اثر وفاداری) معتقد است نگه داشتن مشتری های قدیمی و وفادار سودمندتر از یافتن مشتری های جدید است. از نظر او مشتری های وفادار سود بیشتری را با خود به مغازه می آورند. این مشتری ها به جای هدر دادن وقت و گشتن مکان های دیگر برای پیدا کردن کالایی با قیمت ارزان تر، ترجیح می دهند از مغازه ای خرید کنند که به آن اعتماد دارند . بنابراین وقتی مشتریان قدیمی تان دوباره به شما سر می زنند سعی کنید با روش های مختلف از جمله ارائه هدایا و تقدیر از آنها و رفتار مودبانه آنها را به بازگشت دوباره ترغیب کنید. هرچه دوره حضور یک مشتری در کسب و کارتان را افزایش دهید موجب رشد بیشتر کسب و کارتان خواهید شد.

در ادامه بخوانید  چگونه از ارزیابی  وب سایت برای تقویت برند خود استفاده کنیم

۳۷-(هک رشد) محصول خود را سریع به بازار ارائه کنید و سریع تر بروزرسانی کنید.
به جای اینکه ایده آل گرا باشید و منتظر بمانید تا یک محصول عالی ایجاد کنید باید محصولی را که حداقل نیاز مشتری را برآورده می کند (MVP) به بازار ارائه کنید و در ادامه با سرعت زیاد آن را به روز رسانی کنید. این امر نشان دهنده اهمیت دادن شما به مشتری ها و زنده بودن استارتاپتان است.

۳۸-(هک رشد) شرایط سیاسی،اقتصادی،اجتماعی و فناوری را برای کپی کردن یک کسب و کار موفق در نظر بگیرید.
شبیه سازی محصولات موفق یکی از راه هایی است که می تواند شما را به موفقیت برساند اما عدم تحلیل درست شرایط سیاسی،اقتصادی،اجتماعی و فناوری می تواند برای شما چالشی جدی درست کند و در موارد متعددی منجر به شکست خواهد شد. پس قبل از اینکه شروع به کپی کردن یک کسب و کار موفق کنید بررسی کنید که محیط شما و کسب و کار اصلی چه تفاوت و شباهت هایی دارد.

۳۹-(هک رشد) بازخورد گرفتن باید مهم ترین بخش کاری شما باشد.
تغییر تنها چیزی است که تغییر نمی کند. بازخورد هایی که از مشتریان دریافت می کنید مبنای اساسی تغییرات و اصلاحاتی است که مورد نیاز سیستم شما هستند تا در نهایت سیستمی عالی ایجاد شود. بهبود مستمر و بروز رسانی های سریع بر اساس این امر می تواند هزینه های شما را شدیدا کاهش دهد. هرچه سریعتر این کار را انجام دهید موفق تر خواهید بود.

۴۰-(هک رشد) پلتفرم ایجاد کنید.
لازم است که ساختاری در کسب و کارتان ایجاد کنید که بتواند به سرعت با تغییر ویژگی هایی از محصول ،آن را برای بازارهای مختلف با مشتریان متفاوت آماده کند. گاهی تنها تغییرات ساده می تواند بازارهای تازه ای برای شما بگشاید.

۴۱-(هک رشد) محدودیت زمانی یک محرک فوق العاده برای فروش محصولات و خدمات شماست.
یکی از بهترین روش ها برای افزایش خرید مشتریان این است که آنها را در خصوص اینکه وقت کمی برای استفاده از فرصت ها وجود دارد مطلع کنید. اغلب فشارهای زمانی منجر می شود که مشتریان مردد بتوانند تصمیم بگیرند. وقتی زمان زیادی صرف تصمیم گیری مشتری شود عملا به دلایل متعددی مانند فراموشی و غیره ممکن است کلا خرید منتفی شود.

۴۲-(هک رشد) امکان استفاده رایگان از ویژگی های محصولتان را به مشتری بدهید.
این ویژگی را طوری انتخاب کنید که مشتری بعد از استفاده از محصولتان بتواند به راحتی برای خرید اشتراک و یا پرداخت وجه برای ویژگی های بیشتر تصمیم بگیرد. اغلب مشتریان برای محصولات تازه با نوعی بی اعتمادی مواجه هستند بنابر این باید سعی کنید از کارکرد درست محصول آنها را مطمئن کنید.

۴۳-(هک رشد) از قدرت پادکست های صوتی غافل نشوید.
حس شنوایی که جز مهمترین حواس انسان محسوب می شود که به وسیله آن بسیاری از نیازهای ارتباطی انسان را برآورده می سازد و اطلاعاتی که مورد نیاز مخاطبان است را به صورت شنیداری در اختیار آن ها می گذارد . پادکستینگ روشی برای ساخت و انتشار محتویات صوتی و تصویری بصورت سریالی از قطعات و فایل های با زمینه و تم مشترک می باشد. این فناوری پتانسیل بالایی برای بهبود کیفیت تجربیات مشتریان از محصولات و خدمات و افزایش رضایت آنان دارد.

پادکست یک رسانه است و وظیفه انتقال پیام را از ذهن برنامه ساز به مخاطب بر عهده دارد. اگر آن را با وبلاگ ها و رسانه های نوشتاری آنلاین مقایسه کنیم، روند انتشار و انتقال پیام در آن پردردسر به نظر می رسد. اما به نسبت رادیو ها، بسیار رسانه ارزان قیمتی به شمار می رود .در مرحله پس از تولید پیام، این رسانه بسیار سریع عمل می کند چرا که در فاصله آپلود فایل توسط برنامه ساز و دانلود آن از سوی مخاطب، نیاز به رعایت بسیاری از کاغذبازی های معمول و کسب مجوز ندارد. در نتیجه پخش آن سریع و کم هزینه است.

۴۴-(هک رشد) تا جایی که ممکن است فرآیند خرید را برای مشتری ساده کنید.
استفاده از تکنولوژی های مصرفی مانند گوشی های هوشمند، تبلت ها و ابزارهای شبکه سازی اجتماعی و نیز خدمات ابری جدید با استفاده از اپلیکیشن ها و سرورهای قدیمی و زیرساخت های شبکه ای کهنه همزمان شده و این موضوع نوعی پیچیدگی شدید را برای مشتریان به وجود آورده است. اما یک راز بزرگ وجود دارد. مردم از فرآیندهای پیچیده متنفرند و دنبال ساده ترین راه می گردند. پس تا جایی که می توانید پیچیدگی ها را کم کنید .

۴۵-(هک رشد) باشگاه مشتریان ایجاد کنید.
ایده ایجاد باشگاه مشتریان نخستین بار در دهه ۱۹۷۰ در آمریکا مطرح شد. خطوط هوایی آمریکا، پیشتاز راه اندازی باشگاه های مشتریان بوده اند. یعنی زمانی که برنامه های پرواز خود (AAdvantage) را راه اندازی کردند .باشگاه مشتریان برنامه ای است که از طریق آن برای ایجاد وفاداری در مشتریان، مزایایی به گروهی از مشتریان شرکت اختصاص داده می شود. باید بدانید که هزینه جذب مشتری جدید ۶ تا ۱۱ برابر هزینه فروش محصولات به مشتریان فعلی شماست . احتمال خرید مشتریان فعلی کسب و کار شما ۶۰ درصد بیشتر از یک مشتری جدید است. با ایجاد پیشنهاد های جذاب بین مشتریان فعلی رقابت ایجاد کنید و سعی کنید این رقابت با برنامه های مختلف گسترش یابد تا به موفقیت های بیشتری برسید.

۴۶-(هک رشد) از قدرت رسانه های آفلاین غافل نشوید.

در عصر ارتباطات مهمترین اصلی که به موفقیت کسب و کار شما کمک می کند تمرکز شما بر ارتباط سالم، پاسخگو و مستمر با مخاطبانتان است . مطبوعات به عنوان رسانه های مکتوب، همیشه برای تبلیغات مورد توجه کسب و کارها بوده اند. از روزنامه های سراسری که در تمام کشور توزیع می شوند تا روزنامه های محلی که در یک شهر یا استان خاص توزیع می شوند .از مجله ها و کتابجه های تبلیغاتی که به صورت منظم در مناطق مختلف شهری به صورت مستقل توزیع می شوند تا ویژه نامه های ضمیمه روزنامه ها تا هفته نامه ها و ماه نامه های تخصصی . برای استفاده بهینه از هر رسانه، باید مزیتهای آن را در مقایسه با رسانه های دیگر بشناسیم. تنها در این صورت میتوانیم حداکثر خروجی را با حداقل هزینه ممکن ایجاد نماییم .چه بخواهیم و چه نخواهیم رسانه های مکتوب به دلیل پوشش گسترده و اعتماد عمومی به آنها یکی از بهترین روش های موجود برای ارتباط با مشتریان هدف است. البته باید هوشمندانه عمل کنید و رسانه مناسب را انتخاب نمایید و در ادامه با طراحی حرفه ای امکان یکپارچگی رسانه های آفلاین و آنلاین را فراهم کنید.

۴۷-(هک رشد) به مشتریان خود جوایز نقدی بدهید.

تعداد زیادی از برنامه های ترفیعی مختلف توسط کسب و کار ها ایجاد شده اند که در نهایت مشتری می تواند با اقدامات مختلف خود مانند خرید ،معرفی کسب و کار، مشارکت در بهبود کسب و کار و غیره امتیازاتی کسب کند .اما اگر این امتیازات نقد نشوند عملا برای مشتری جذاب نیستند و نمی توانند به توسعه دهان به دهان آن کمک کنند. یکی از موثرترین روش ها برای اینکه بتوانید مشتریان را به این مشارکت ها ترغیب کنید این است که امتیازات مشتری را تبدیل به پول نقد کنید .با برنامه ریزی دقیق بودجه تبلیغاتی و توزیعی تان میتوانید بخشی از این مبالغ را در برنامه های ترفیعی به جریان بیندازید . مطمئن باشید از تبلیغات معمول اثر بخش تر و سریعتر عمل خواهد کرد.

۴۸-(هک رشد) دستیابی به موفقیت ها را جشن بگیرید!

در هر مرحله از مسیر رسیدن به موفقیت، که به پیروزی میرسید، باید شادی کنید، جشن بگیرید و از موفقیتتان لذت ببرید و از این موفقیت استفاده کنید. ممکن است فقط یک گام به سوی هدف نهاییتان برداشته باشید، اما در هر حال، یک گام دیگر به سوی هدف نهاییتان پیش رفته اید . برخی فکر می کنند تنها زمانی باید جشن بگیرند که به هدف بزرگ دست یافته باشند. این افراد نمی دانند که جشن گرفتن قدم های کوچکی که در راستای رسیدن به هدف بزرگ بر میدارند باعث انگیزه دهی بیشتر به آنها می شود. با جشن گرفتن، در تمام مسیر انرژی لازم برای ادامهی مسیر را خواهید داشت و پیشرفتتان برای خودتان و مشتریانتان محسوس خواهد شد .مشتریان شما با دیدن موفقیت های شما از شما قهرمانی خواهند ساخت که در ادامه مسیر بخشی از هویت برند شما خواهد شد و این می تواند به توسعه سریعتر کسب و کارتان و افزایش دوام و ماندگاریتان در بازار کمک کند .

۴۹-(هک رشد) مناسب ترین کانال های تبلیغاتی را برای استارتاپ خود بیابید.

هیچ کس نمیتواند موفقیت یک تبلیغ را ضمانت کند. تنها راه مطمئن شدن، تست کردن آن است! ولی تعدادی از عناصر هستند که با بکار بردن آنها میتوان شانس موفقیت یک تبلیغ را افزایش داد .یکی از این عناصر شبکه تبلیغاتی مناسب است .چیزی که می تواند شما را از رقبایتان متمایز کند. اینکه این شبکه تبلیغاتی آیا در بین مشتریان اصلی شما و یا ذینفعان شما تا چه اندازه نفوذ و گستردگی دارد از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.همچنین اینکه چه محتوایی و با چه سطحی از اطمینان در این شبکه ها منتشر میشود هم میتواند بر روی اثرگذاری تبلیغ شما موثر باشد . قبل از شروع اینکار شاخص های تبلیغات موثر را برای کسب و کارتان شناسایی کنید و شبکه های تبلیغاتی مختلف را از نظر دارا بودن آن شاخص ها با یکدیگر مقایسه کنید.

۵۰-(هک رشد) مخاطبان هدف خود را به خوبی بشناسید.

شاید بدترین چیز در شکل گیری یک کسب و کار و ادامه مسیرش این باشد که مخاطب به درستی شناخته نشود و برنامه هایی متناسب با او و نیازهایش تدوین نگردد. یکی از بخش هایی که باید در مسیر کسب و کار طراحی شود USP یا پیشنهاد ویژه فروش است . اما باید این پیشنهاد فقط برای مشتری اصلی شما طراحی شود. در صورتی که به این موضوع دقت نکنید عملا بخش عمده ای از بودجه خود را هدر داده اید.

۵۱-(هک رشد) محصول خود را از طریق رسانه هایی که مشتریان شما آنها را قبول دارند معرفی کنید.

یکی از بهترین راه های معرفی محصول و خدمات این است که دیگران آن را برای ما معرفی کنند البته بدون اینکه بابت این کار به آنها پولی بدهیم چون در این صورت در حقیقت اتفاق ویزه ای نیفتاده است .باید کاری کنیم که رسانه ها در مورد ما حرف بزنند مخصوصا رسانه هایی که مخاطب ما آنها را به عنوان یک مرجع مورد اطمینان قبول دارند. اگر در فضای فناوری کار می کنید رسانه های پر مخاطب و مطمئن و حرفه ای حوزه فناوری می توانند انتخاب خوبی باشند به شرطی که مخاطب ما هم در میان مخاطبان آن رسانه باشند. کاری کنید رسانه ها در مورد شما حرف بزنند.

۵۲-(هک رشد) یک پست حماسی در مورد استارتاپ خود بنویسید و آن را در شبکه های اجتماعی منتشر کنید.

قهرمان مشتری شدن کار آسانی نیست .باید داستانی وجود داشته باشد که شما در آن نقش کسی را داشته باشید که به کمک مشتری می آیید و او را از مشکلات موجود رهایی می بخشید ،دردهای او را تسکین می دهید و در نهایت منافعی را برای او به ارمغان می آورید. اگر داستان پرداز خوبی نیستید بهتر است برای این امر با یک متخصص ادبیات و تولید محتوا مشورت کنید و از خدمات آنها بهره ببرید تا پست های تاثیر گذاری را بتوانید ایجاد کنید. در مرحله بعد با استفاده از شبکه اجتماعی مناسب داستانتان را به گوش مخاطبتان برسانید.

۵۳-(هک رشد) لوگو خود را در معرض دید قرار دهید.

از قدیم گفته اند از دل برود هر آنکه از دیده برفت. برای اینکه کسب و کار و نام و نشانتان در ذهن ها بماند ،باید بتوانید در محیط اطراف مخاطبتان حضور بصری داشته باشید. باید مدام در چشم باشید و این به شما کمک میکند تا ماندگار شوید. مرور راهبرد کسب و کارهای فناورانه ای مانند اپراتورهای تلفن همراه نشان می دهد که به دلیل تازگی محصولات و خدمات، این گروه ها از این روش برای ماندگاری در ذهن مخاطب بهره برده اند. شما هم از بزرگان یاد بگیرید.

۵۴-(هک رشد) از وضعیت فروش محصول خود همیشه مطلع باشید تا زمان ارائه ورژن جدید را متوجه شوید.

چرخه عمر یک محصول از دوره های مختلف اوج و فرود تشکیل شده است و باید به این نکته دقت کنید که چه زمانی باید ورژن تازه ای از محصول را به مشتریان و بازار ارائه کنید. یکی از نشانه های نیاز به ورژن تازه محصول را میتوانید در آمار و نمودار های فروش محصول دنبال کنید. با افت و خیز های فروش میتوان فهمید که چه زمانی بهترین وقت برای ارائه محصول تازه است.

۵۵-(هک رشد) صبور باشید.

اغلب کسانی که در فضای استارتاپی در حال فعالیت هستند انتظار دارند خیلی سریع به موفقیت برسند. اما واقعیت با انتظارات ما فرق دارد. یک کسب و کار استارتاپی حداقل ۳ سال طول می کشد تا بتواند به یک جریان نقدی قابل قبول دست یابد و از طرف دیگر بهترین بهره برداری از یک استارتاپ فناورانه معمولا بین سال های ۸ تا ۱۳ رشد آن به دست می آید . پس صبور باشید.

۵۶-(هک رشد) رقبای خود را زیر نظر داشته باشید.

مدل های جذاب استارتاپی هرچه قدر هم که تازه و جدید باشند به سرعت کپی می شوند و رقبای تازه نمایان می شوند. باید اولا سعی کنید همواره انحصار فناورانه داشته باشید و در مرحله بعد به صورت مداوم رقبایتان را پایش کنید و زیر نظر داشته باشید تا بدانید آنها در چه وضعیت و مرحله ای هستند و هر وقت لازم شد از آنها با ارائه محصول و خدمتی تازه فاصله بگیرید.

۵۷-(هک رشد) به جای جذب مشتری جدید مشتریان فعلی را نگه دارید.

ساختن یک کاخ سخت است اما نگهداری و مراقبت از آن بسیار سخت تر . به دست آوردن مشتری تازه ۶ تا ۱۱ برابر نگه داشتن مشتری فعلی هزینه بر می دارد. پس دقت کنید که در زمان های مناسب بخشی از هزینه های ترفیعی خودت را به مشعوف سازی مشتریان فعلی اختصاص دهید. مطالعات دانشگاه هاروارد نشان می دهد که ۱ درصد تلاش بیشتر برای حفط مشتریان فعلی می تواند به افزایش ۹۰ تا ۱۰۰ درصدی سود منجر شود. کوتاه مدت فکر نکنید و به دوره ارتباط و حیات مشتریان کسب و کارتان و سودی که هر مشتری در دوره حضورش در کسب و کار شما می تواند ایجاد کند دقت کنید.

۵۸-(هک رشد) خود را از رقبا متمایز کنید.

ایجاد محصولات مشابه و تکراری کار سختی نیست. خلق یک محصول تازه است که می تواند شما را از بقیه متمایز کند و برای مدتی از اثرات بد رقابت دور نگه دارد. بنابر این هر زمان که شواهد نشان داد که در میان رقبای دیگرتان تمایزی ندارید وقت آن رسیده است که به سرعت راهی برای تمایز پیدا کنید.با بررسی نقشه سفر مشتری و بهبود حداقل ۱۰ برابری نقاط شناسایی شده در این نقشه می توانید این تمایز را ایجاد کنید.

۵۹-(هک رشد) سعی کنید محصول شما به طور همزمان افراد بیشتری را درگیر رقابت کند.

اثر شبکه ای یکی از مهمترین عوامل رشد سریع استارتاپ هاست . اگر مدل کسب و کار شما پلتفرمی است می تواند از این اثر استفاده کند باید با روش های هوشمندانه کاری کنید که همزمان تعداد بیشتری از افراد درگیر محصول شما شوند و از آن استفاده کنند و برای به دست آوردن و یا معرفی آن با هم رقابت کنند.

۶۰-(هک رشد) قبل از رقبا محصول خود را روانه بازار کنید.

اولین بودن در یک بازار می تواند به شما کمک کند. همزمان با شما حداقل ۶ تیم دیگر در دنیا به دنبال ارائه محصولی بسیار مشابه با شما هستند. پس بر مبنای مطالعه نیاز های مشتری وقتی توانستید به عدد قابل قبولی از میزان پذیرش محصولتان از سوی مشتری برسید، بلافاصله محصول را عرضه کنید و اولین بودن را به دست آورید. البته یادتان باشد اولین بودن مهم است اما در ادامه رهبری بازار و بهترین بودن را باید به عنوان هدف قرار دهید. در غیر اینصورت به صدها هزار کسب و کاری خواهید پیوست که اولین بودند اما امروز حتی در خاطره های افراد هم حضور ندارند.

هک رشد و آینده‌ی کسب‌و‌کارهای اینترنتی

هک رشد امروزه گرایش جالبی است که روزنه‌ای به آینده‌ی شرکت‌های مبتنی بر اینترنت می‌گشاید. همیشه موانعی میان تیم توسعه‌ی محصول و افراد مسئول جذب کاربران برای محصول، وجود داشته است. به این معنا که کدنویس‌ها محصول را می‌ساخته‌اند و بازاریابان آن را عرضه می‌کردند. این روش برای مدتی جواب می‌داد، اما امروزه آنهایی که مسئول رشد کسب‌و‌کار هستند باید بیاموزند که API چیست و آنها که مسئول برنامه‌نویسی هستند، ناچارند به تجربه‌ی مشتری از محصول بیاندیشند. در واقع، این دو دنیای مجزا دارند به هم می‌آمیزند.

این تبادل حیطه‌های کاری (که می‌توان آن را گرده‌افشانی وظایف نیز نامید)، دیگر یک بحث منطقی و بدیهی به نظر می‌رسد. اگر رشد، واقعا خونِ موجود در رگ‌های یک شرکت باشد، پس طبیعتاً باید آن را در تمام تاروپود شرکت تزریق کرد. حتی بخش ارتباط با مشتریان هم باید توسط افرادی اداره شوند که به مفهوم رشد اهمیت می‌دهند. طراحان یک شرکت نیز باید نیم‌نگاهی به مفهوم رشد داشته باشند زیرا یک کار هنری صرفاً زیبا به تنهایی جواب نمی‌دهد و نمی‌تواند کاربران را جذب کند. آینده‌ی کسب‌و‌کارهای اینترنتی و تیم‌هایی که در این کسب‌و‌کارها فعالیت می‌کنند، اصلاً شبیه آنچه در گذشته می‌دیدیم نخواهد بود.

نکته‌ی دیگری که درباره آینده می‌توان گفت این است که هک رشد در آینده، به هیچ وجه به استارتاپ‌ها محدود نخواهد شد و قطعاً این پتانسیل را دارد که در شرکت‌های بزرگ و تثبیت‌‌شده نیز، نقشی استثنایی ایفا کند. استارتاپ‌ها به این دلیل از هک رشد استفاده می‌کنند که منابع مالی محدودی دارند. در واقع هک رشد، چیزی نیست که به صورت کاملاً اختصاصی برای استارتاپ‌ها ایجاد شده باشد. اگر هک رشد توانسته است در زمان کمبود منابع چنین نقش مثبتی ایفا کند، تصور کنید در شرکت‌های بزرگ که منابع زیادی دارند چه تاثیر فوق‌العاده‌ای به بار می‌آورد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *